Päätuomarin ajatuksia Riistakoira 2016 kilpailusta

Riistakoiran 2016 voitti lyhytkarvainen saksanseisojanarttu M-2015 Miska FI16613/11, om. Martti Rissanen, Nilsiä. Miska saavutti samalla kaer M VOI 1 (86p) palkinnon ja näin ollen Miskasta tuli samalla käyttövalio FI KVA. Todella hienon arvon voitolle antaa se, että samainen koira voitti Riistakoira kilpailun toistamiseen: viime vuonna M -2015 tuli Nivalan peloilla pidetyssä Riistakoirakilpailusta. Tätä ei ole monesti SSK:n historian aikana tapahtunut, eikä varsinkaan nykyvuosina, jolloin koiramäärät, joista voittaja karsitaan, ovat kovat.

miskaFinaalissa allekirjoittanut päätuomarina tuli vakuuttuneeksi siitä, mitä edellisen päivien ryhmätuomarit olivat merkille panneet; Miskan kanssa on vaivatonta, tuloksellista ja rentouttavaa metsästää havumetsämaastossa. Tuloksellinen ja itsenäinen haku, jossa yhteys ohjaajan säilyy hyvin, oma-aloitteinen tiedotus, taitava riistankäsittely, rauhallisuus riistatilanteissa tekee metsästyksestä tuloksellista. Myös kaikki koulutustakin vaativat osa-alueet; vesi -ja jälkityösuoritukset ja pudotetun teeren noudon Miska suoritti 5 pisteen arvoisesti. Nämä kaikki yhdessä ovat todiste siitä, että koulutustaso ja yhteistyö ohjaajan kanssa ovat Riistakoiralle kuuluvalla tasolla. Päätuomarina minulle oli ilo ja kunnia saada pukea Riistakoiraloimi juuri tällaisen koiran selkään Iso-Syötteen metsäriistakoirassa.

suloToiseksi Riistakoira -kilpailussa tullut karkekarvainen saksanseisoja Suppasuon Sulo FI40661/09, om. Kari Karvonen (Oulu) palkittiin VOI 1 (80p) palkinnolla. Koirakosta huokuu tasapaino, yhteistyö ja luottamus, jota on mukava seurata maastossa.

pikuKolmanneksi kilpailussa tuli FI KVA FI MVA Charleswood Oliver ”Piku” FI14524/12, om. Minna ja Juha Loukusa (Sirkka) VOI 2 palkinnolla. Minnan ja ”Pikun” toimintaa voi kuvata edellisen Sulo-koiran tavoin. Minnan ja ”Pikun” työvoittosuoritus vesityökokeessa oli täynnä jännitystä, jota yleisössäkin seurattiin kuulemma henkeä pidätellen ja onnen kyyneleitäkin oli vierähdellyt, kun homma päättyi hyvin. Tästä suorituksesta Minnalle ja Pikulle myönnettiin Muskettikoiran ”tsemppi”patsas.

Kaikki kärkikolmikon koirat olivat oma-aloitteisia tiedottajia, mikä useasti kruunaa havumetsäjahdin onnistumisen ja nautinnon. Kennelpiirin edustajan mukana tuoma lahja ”tiedottajan puukko” myönnettiin ensimmäisen päivän jälkeen jatkosta pudonneelle koiralle Vintilätuuli Namin Jääkäri, om. Juha Norrgård (Laihia). Ryhmätuomari kuvaili Jääkärin tiedotusta täydelliseksi yhteistyöksi isännän ja koiran välillä.

Kun Riistakoira -kilpailun maasto-osuus kestää kaikkiaan finaaliin selvenneillä 3 päivää, täytyy koiran olla kovassa ”iskussa”, että se välttyy suuremmilta virheiltä, ja tulee vielä palkitusti korkeasti kolmannenkin koepäivän jälkeen. Finaalin kaikki kolme kärkikoiraa näyttivät vuonna 2016 Riistakoirassa olevan iskussa.

Finaalissa mukana olleet kaikki 6 koiraa olivat laadukkaita jahtikoiria. Kisan voittaminen vaatii mukaan juuri oikeaa hetkeä, kuntoa ja myös sitä kuuluisaa tuuriakin.

Riistakoirassa ja Riistakoiran jälkeen olemme saaneet kuulla mukavasti positiivista palautetta kilpailun järjestämiseen ja paikkaan yms. seikkoihin liittyen. Iso-Syötteen tunturihotelli huoneistoineen palveli tapahtumaa monen mielestä erittäin kiitettävällä tavalla.

Kilpailuorganisaatio ja talkoolaiset ovat tehneet kilpailun eteen suuren työn. On erittäin tärkeää harrastuksessakin, että työstä saadaan positiivista palautetta! Kiitokset kaikille talkoolaisille, tukijoille, yhteistyökumppaneille, koko OKK:n ”orkalle” ja kilpailun kaikille tuomareille; oli vallan mutkatonta ja kotoisaa viedä kisaa läpi kanssanne!

Vielä kerran onnea teille kaikille kilpailussa menestyneille ja nautinnollisia jahtipäiviä syksyyn!

Päätuomari
Mervi Kukkonen

JAA